Menu

Hurums svar på “Goodwood Revival”

Toftetreff

Nuvel, dette er kanskje en litt vel pretensiøs påstand, men dog allikevel… Vi har ikke tusenvis av veteranbiler, Ferrari, Bugatti, Delahaye, Alfa Romeo og Maserati verd milliarder av kroner utstilt på Tofte, slike som de har på Goodwood i Eng- land. Over 6000 utvalgte veteranbiler var samlet der ifjor. Men vi har 250 gromme norske veteranbiler å vise fram, også en og annen Ferrari og Bugatti, men blandt dem Volvo, Tra- bant, Pobeda, og DKW. Det har de ikke på Goodwood!

Ikke har vi bilgale Lord March fantastiske gods og eiendom med Goodwood house, egen flyplass og racerbilbane heller. Men vi har Veteranbileier Jens Petter Blickfeldt og hans Tronstad Gaard med sitt genuine historiske sus og historiske foredrag. I år får vi også besøk av ordføreren og foredrag av Herman Gram Berg, oldebarn av Gregers Winter Wulfsberg Gram tidligere norsk statsminister i Stockholm fra 1889 til 1891. Familien har hatt sommersted i Ertsvika like nedenfor Tronstad siden 1920, hvor også krigsheltene Gregers Gram og Max Manus eksperimenterte med undervannstorpedoer i 1943! Og gratis grillmat og musikk.

Det har de heller ikke på Goodwood!

Veteranbiler, eller “Classic cars” er en verdiskapende hob- byindustri i vekst over hele verden. Verdens dyreste veter- anbil, en Ferrari 250 GTO fra 1963 ble ifjor solgt for over 300 millioner norske kroner! I England, Usa, Tyskland og Italia er dette blitt en industri som sysselsetter tusenvis! Også her hjemme er interessen for veteranbiler økende, og de fleste stiger langt mer i verdi enn bankrentene. Noen 10 ganger så mye, pro anno! Å bytte ut en TV kveld med en økt i garasjen kan være svært fornuftig. Men det er en hobby som fordrer at du har litt greie på bil, og at din livsledsager liker en biltur som vekker gode minner. I hele Norge arrangeres det treff for Veteranbiler hele sommeren igjennom, lista er blitt svært lang. Det er egne klubber for de fleste bilmerker.

Tofte har også en rekke ildsjeler som i 10 år har ønsket å gjøre dette til en begivenhet for Tofte og Veteranbilfans, og disse skylder vi en ekstra takk for innsatsen:

Tommy Aulie, Bjørn Nordstad, Rolf Trygve Grønvold, Gun- nar Lennestad, Bjørn Halvorsen, Kai Mørch, Helge Guldberg, John Samuelsen, Lasse Thorbjørnsen, Fred Sagar, Arnfinn Dahl, Jens petter Blickfeldt, Bjørn Nysveen, Sigmund Aarnes, Tobias Halvorsen, Johnny Floberg, Terje Kaksrud, Bernt Otto Follestad, Ronny Holtnæs, og Frank Tangen.

Einar Schie
einasc@online.no
Mobil: 917 30 233


 

Litt om Tofte og Hurum…

Det er vel med Tofte og Hurum som med de fleste andre steder, vi som bor her vil gjerne skryte litt av byg- das gode sider. Noen steder har i så måte en litt lengre vei å gå. Tofte og Moss har historisk sett vært mest kjent for “Mosselukt” fra produksjon av cellulose.

Men det er historie nå, både i Moss og på Tofte. Fabrikkene på Tofte er nedlagt og vil bli erstattet av annen moderne

industri. Papiret må vike for elektroni- kken. Men Hurums historie forteller at Tofte som industristed har hatt stor betydning. Fabrikken har vært hjertet i et samfunn som har pulsert rundt driften av denne. Hundrevis av an- satte og deres familier har hatt hentet sitt levebrød fra cellulosen. Opptil 1300 tonn ble daglig produsert her.

Vi snakker om et volum av enorme dimensjoner på alle måter.

Det er imidlertid andre tider nå, og et annet miljø som i stadig stigende grad preger Tofte. En hemmelighet som har vært litt skjult i cellulosetåka er Toftes fantastisk beliggenhet hva gjelder kombinasjonen av kyst og inn- landsnatur. Stille vann, dype skoger, åpent levende kulturlandskap og turveier i kupert og vekslende terreng preger innlandet.

Kysten er helt unik. Holmer øyer og hundrevis av små bukter og bade- plasser. Flere gode båthavner med bare noen minutter ut til paradiset sommerstid. Torsk og makrell biter villig. Sjøørret sniker seg rundt odder og nes. Litt lenger ute svømmer en stor lakse-stamme mot Drammen. Noen sier det er bra med Hummer også…

Fra kjøkken og stuebord bordet ser jeg fra Holmestrand, via Horten – Moss og Jeløya helt til Son, hvor jeg holder øye med en venns hytte om vinteren via kikkert. Vi sjekker Dan- skebåt og Kielferge ut og inn morgen og kveld. Holder øye med skipsfart og lystbåter også. Kjenner vind og regn ruske i husveggen. Ser sjøen gå hvit, stor og kald. Eller ser fjorden ligge speilblank og innbydende. Nyter sola ute på terrassen fra morgen til kveld. Øya Mølen rett utenfor Tofte har norges høyeste middeltemperatur. De færreste på Tofte har mer enn en noen få minutter å gå til morgen og kveldsbad, skogsturer og skiløyper. Det finnes ikke mange steder i Norge som kan tilby noe slikt, til så hyggelige boligpriser.

For veteranbilfolket har vi også noe helt spesielt å tilby, et sjeldent hyg- gelig veinett langs Oslo og Dram- mensfjorden.

Motorsyklister og veteranbiler svinger seg langs Grimsrudveien, eller strek- ker ut litt på slettene tvers over halvøya før de møtes til lunsj og fag- prat i Holmsbu eller på Tofte. Men se opp for elg og og andre skinnkledte. De kan gi deg en rådyr erfaring!

10 000 mennesker bor på Hurum, og vi blir stadig fler. Så følg med, løp og kjøp!